Onatça tarım mandalina
  • Ürün Mandalina
  • Cins W Murcott, Dobashibeni

Mandalina

Ekim Mart ayları arası mandalinanın hasat zamanı olarak gösterilir. Mandalina ülkemizdeki birçok insanın en sevdiği meyve olarak gösterilmektedir. Tüketilmesi son derece zevkli olan mandalina lezzeti ile de bizleri memnun etmeyi başarıyor. İnsanların her zaman mandalinaya talebinin olması ve ülkemizin bazı bölgelerinde hakim olan iklimin mandalina yetiştiriciliği için uygun olması ticari açıdan da bu meyveyi değerli kılmaktadır. Türkiye’de gerçekleştirilen turunçgil üretiminin %25’i mandalinadır. Ağaçları yıl boyunca yaprak dökmeyen ve yeşil kalan mandalina düşük sıcaklıklara karşı en dayanıklı turunçgil olarak gösterilebilir. Ancak meyvesi özelinde konuşmak gerekirse bu dayanıklılıktan bahsetmek zordur. Diğer turunçgillere göre meyvesi en dayanıksız olan üründür. Meyveleri dayanıksız bir yapıda olsa da doğru bir şekilde yetiştirildiği takdirde iyi seviyede verim almak mümkündür.

W Murcott

Murcott Mandalinamız hasat zamanı geç olan bir mandalina cinsidir. Hasadı Ocak ayının sonlarında başlar ve Mart ayına kadar devam eder. W. Murcott, pürüzsüz kabuğu, parlak koyu turuncu cilt rengi, bal gibi şekerli tadı ve eşsiz aromasıyla tüketicilerin hem gözüne hem de damağına hitap etmektedir. Kabuk kolay soyulabilir ve meyve ağırlığı yaklaşık olarak 120 gram’dır. Geç gelişen bir mandalina olması nedeniyle geçci pazarları bulunan satın alımcılar için bu meyveyi çok kıymetli kılmaktadır.

Dobashibeni

Ekim/Kasım/Aralık aylarında hasat edilir. Yuvarlak bir şekle sahip olan dobashi beni meyvesi çekirdeksizdir ve et rengi portakal rengindedir. Bu meyve türünde puflaşma neredeyse hiç görülmez. Aynı verim zamanında tekrar meyve verme ihtimali azdır.

Agaclari gucludur. Turunçgil çeşitleri arasında soğuğa en dayanıklı çeşitlerden biri olarak bilinir. Genç ve güçlü dalları küçük dikenlere sahiptir. Erkenci bir çeşit. Depolama ve taşımaya elverişli, verimli bir çeşittir. Kabukları incedir. Yüksek kalitede tada ve dokuya sahiptir.