smiling-young-man-farmer-harvesting-picking-lemon-2024-10-14-18-41-35-utc-min
  • Ürün Limon
  • Cins Mayer, Enterdonat

Limon

Turunç meyvesi ile ağaç kavununun doğal şartlarda çaprazlanmasıyla ortaya çıkmıştır. Açık sarı rengi, oval yapısı, sıkı-ince kabuğu ve yoğun ekşi tadıyla öne çıkar. En yaygın kullanım alanına sahip narenciye türüdür. Halk arasında limon olarak adlandırılan, dört ila altı metre yüksekliğe ulaşan hızlı büyüyen tropikal bir bitkidir. Yapraklar orta büyüklükte ve eliptik şekildedir. Turunçgillerden olan limon, en erken olgunlaşan türlerden biri olarak kabul edilir. Üretken aşama ekiminin ikinci yılından başlar. Yıl boyunca çiçek açar ve meyve verir, ancak ocaktan hazirana kadar daha yüksek bir üretime ve Temmuz’dan Aralık’a kadar daha düşük bir arza sahiptir.. Meyvelerinin değerinin yanı sıra limon, parlak yaprakları, beyaz çiçekleri ve aynı ağaç üzerinde aynı anda çiçek ve meyvelerin varlığı sayesinde güzel bir süs ağacıdır. Antik çağda limon, sadece bazı zehirlere panzehir olarak değil, aynı zamanda salgın durumlarında iyileştirici özellikleri için de kullanılıyordu. Artık sitrik ve malik asit, sitrik asit esterleri, pektinler, mineraller ve en önemlisi C vitamini açısından çok zengin olduğu bilinmektedir. Kabuk ayrıca güçlü antiseptik özelliklere sahip bir madde içerir.

Mayer

Mayer limon ince kabuklu, parlak ve sarı bir renge sahiptir. Meyve eti gevrek, sulu ve açık sarı renktedir. Hafif basık ve yuvarlak bir şekli vardır. Mayer limonun meyvesinde 2 – 3 çekirdek vardır ve limon ağırlığı ortalama 120gr civarındadır. Eylül ayında olgunlaşan mayer Ekim ayında hasat edilir.

Enterdonat

Eylül, Ekim en erkenci hasat edilen bu limon, Türkiye’nin limon ihracatında en büyük paya sahiptir. Meyvesi büyük, şekli uzun silindiriktir. En belirgin özelliği yana doğru yatık meme başı. Meyve kabuğu ince, düzgün, açık yeşil ve parlaktır. Çok uzun yıllardır ülkemizde üretilen ve genellikle sonbaharda hasat edilen enterdonat limon ince ve kendine özgü rehalı kabuklara sahiptir. Lifli iç kısım sayesinde suyunu çok kolay salmaz . Suyunu daha rahat çıkarabilmek için meyvenin dikine ve yanak kısmından kesilmesi gerekir.